23 augusti, 2007

PHP Säkerhet 001: Introduktion

Hej på er igen! Den här gången har jag valt att skriva om säkerhet i PHP. Jag kommer dock inte skriva om all säkerhet i ett enda inlägg utan kommer inrikta mig på en viss del inom säkerheten i varje inlägg.

Varje inlägg kommer innehålla information om en särskild säkerhetspunkt i PHP och kommer även innehålla antingen kod eller beskrivning i textform om hur man täpper igen säkerhetshålet. Titlarna kommer se ut som följande:

  • PHP Säkerhet ID: Titel

Säkerheten i PHP jag kommer skriva om behandlar mest information som rör webbdesign och serverbaserad skriptprogrammering. Det kan även finnas fall då applikationer skrivna i PHP-Gtk (version 2 eller högre) kan applicera samma motåtgärder som för PHP i serverbaserad form. Om det går kommer jag troligtvis skriva en notis när det även går för PHP-Gtk.

För er som vill följa inläggen om PHP Säkerhet kan man använda sökverktyget eller listan med etiketterna här på bloggen.

Innan ni applicerar motåtgärder på era PHP-skript tycker jag personligen att ni också kan söka efter information på Google som en extra referens om jag skulle ha missat nån väsentlig del i koden eller texten. Givetvis kontrollerar jag att mina källor är korrekta, men det kan alltid smita in fel här och där. Skriv också gärna en kommentar om ni har förslag eller ändringar på texten, bra eller dåligt etc.

Då fattas bara att jag får önska er en trevlig läsning och att ni finner artiklarna väl informativa.

20 augusti, 2007

LAN hos mig

Vi har precis haft LAN hemma hos mig med 4 personer totalt. Det var trevligt men kunde varit ännu bättre. Hade varit roligare med fler personer, fler spel och om alla hade datorer som klarade spelen. Tro det eller ej men det var faktiskt min nya dator som strulade mest.

I alla fall, jag kopplade upp min super dator som är inköpt nyligen och fick en adress av routern. So far so good! TCP/IP fungerade så nu skulle jag bara fixa IPX som brukar krångla ibland. Det var lite småklurigt hur vi skulle fixa IPX på alla datorer men det löste sig till slut med hjälp av mina kunskaper om nätverk och systeminställningar.
  • Internal Network Number: 00000000
  • Frame type: Ethernet 802.2
  • Network Number: 00000001
När allt var uppe och klart att köra så bestämde vi oss för att köra Red Faction. Jag laddade det men fick katastrofala grafikproblem. Ingen patch återställde problemet, varken från nVidia eller Red Factions hemsida. En sökning på Google gjorde att jag fann foruminlägg och andra som också haft problem. Vi hade två saker gemensamt:
  • nVidia Geforce 8800 GTS eller Ultra
  • Dual Core processorer
Jag har ännu inte hittat nån lösning på problemet eftersom det beror i högsta grad på grafikkortet. Visa spel har patchar för Dual Core så man kör endast på en kärna, men det fungerar inte ändå. Tror heller inte att det är nån grafikdrivrutin eftersom den senaste drivrutinen fungerar felfritt med äldre grafikkort.

Aja! LANet för ändå lyckat (till viss del). Vi lyckades köra Star Wars - Jedi Academy, Command and Conquer Red Alert 2 Yuri's Revenge och Generals Zero Hour, Age of Empires II the Conquerors, Rune, Defcon, GTA2, GTA3 San Andreas (en kort stund), och nästan Battlefield Vietnam.

Hoppas vi blir fler på nästa LAN och att alla spelen fungerar!

13 augusti, 2007

Ny dator

Äntligen har jag tagit mig tid att beställa en ny dator och ge bort den gamla till familjen. Det blev självplock hos Datorbutiken med riktigt kraftfulla saker.

Datorns specifikationer
  • AMD Athlon 64 X2 Dual Core processor 6000+ 3Ghz
  • 2 Gb RAM PC2-6400 Xtreme DDR2 Corsair Dual Channel
  • ASUS M2N-SLI Deluxe nForce 570
  • Gigabit-LAN (x2)
  • Leadtek Winfast GeForce 8800GTS 640Mb DDR3 PCIe TV-out HDTV SLI-ready
  • Samsung 400Gb SATA2
  • BenQ FP222WH 22" Wide TFT

Operativsystem
Jag har valt att installera Windows Vista Ultimate, men oroa er inte. Jag använder "dualboot" så jag fortfarande kan använda Windows XP och Ubuntu GNU/Linux.


Poäng i Windows Vista
Det finns ett program i Windows Vista som räknar ut poäng för dina datorkomponenter beroende på hur bra de är på kvalitet och prestanda. Slutpoängen går efter sämsta komponenten i systemet. Här kommer en kort sammanfattning av mina poäng i mitt system (Windows Experience Index).
  • (Slutpoäng) Base score: 5.4
  • (Processor) Processor: 5,4
  • (Minne) Memory (RAM): 5,9
  • (Grafik) Graphics (aero performance): 5,9
  • (Spel grafik) Gaming Graphics 5,9
  • (Hårddisk) Primary hard disk: 5,4




Sammanfattning
Detta är mitt nya system och jag kommer slita ut det med hälsan. Äntligen har jag en dator som klarar nya spel, videoredigering och avancerad spelprogrammering. Analytiker säger att en datorn med ett liknande system som jag har införskaffat håller i cirka ett år innan det behöver uppgraderas. Själv håller jag inte med. Mitt gamla system höll i 6½ år utan att uppgraderas och jag tror inte att speltekniken utvecklas så fort som om min dator skulle vara "gammal" om ett år. I alla fall - Jag är mycket nöjd med mitt köp eftersom jag plockade ihop det själv och att det fungerar utmärkt, utom en sak. Min SATA hårddisk krånglar i Windows XP efter att jag installerat några program. Får typ felmeddelandet "Windows Delayed Write failed" plus att den låter konstigt.

Ha en fortsatt trevlig sommardag!

Välkomna till bloggen

Välkomna ska ni vara kära besökare. Jag skriver om IT för att det är kul och för att jag vill dela med mig av information och kunskap. Jag försöker hålla bloggen så kategoriserad som möjligt för att ni enklare ska hitta intressanta länkar och artiklar.